a

8:00 - 18:00

Hafta içi Çalışma Saatlerimiz.

0505 948 72 08

Danışmanlık için bizi arayın

Search
Menu
 

Vasilik davası nedir? Ne kadar sürer? Vasi kime denir

İNCE HUKUK > Vasilik davası nedir? Ne kadar sürer? Vasi kime denir

Vasilik davası nedir? Ne kadar sürer? Vasi kime denir

Vasilik davası nedir? Ne kadar sürer? Vasi kime denir soruları, vasilik davalarında sıklıkla sorulan soruların başında gelir. Vesayet altındaki kişilerin mal varlıklarının yönetilmesi, hukuki işlemlerinin takip edilmesi, bireylerin bakım ve barınma hizmetlerinin alınmasının sağlanması gibi işlemler için bir vasinin atanması gerekir.

Vasi Olmak için Hangi Şartlar Aranır?

Her ne kadar kanun içinde vasinin görev ve sorumlulukları belirtilmiş olsa da vasinin kim olduğu konusunda herhangi bir tanımlama yapılmamıştır. Kanun uyarınca vasi;

  • Vesayet makamı tarafından belirli süreler için tayin edilir.
  • Kanun tarafından öngörülen sınırlar nezdinde, vesayet makamının verdiği tüm talimatlara uygun şekilde davranılır.
  • Vesayet altındaki küçüklerin ya da kısıtlı olan kişilerin mal varlıkları hakkında menfaatlerinin korunması ve hukuki işlemlerde, kişilerin temsil edilmesi için yükümlü olan kişi olarak tanımlanır.

Vasi tayin edilebilmesi için, kişilerin Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne başvuru yapması gerekir. Vesayet davası vasi davası olarak da adlandırılır ve vesayet davasında, ilgili kişilere vasi atanır.

Vasilik Davası Nedir; Vasi Olma Hakkından Vazgeçilebilir mi?

Vasi tayin edilmesi için Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilendirilir. Vasi olarak atanan kişi, vasilik görevinin kendisine tebliğ edilmesinin ardından, 10 gün içinde vasilik hakkından vazgeçme hakkını kullanabilir.

Vasilik sadece 2 sene boyunca atanır ve eğer istenirse 2 sene daha uzatma hakkı vardır. Toplamda 4 senenin ardından vasilikten vazgeçme hakkı hala geçerlidir. Vesayet davasında herhangi bir taraf yoktur. Kişinin durumuna bakılır ve uygun şartlar da oluşursa, vasi tayin edilir.

Hangi Hallerde Vesayet Gerekir?

Vasilik davası nedir? Ne kadar sürer? Vasi kime denir kapsamında vesayetin gerekli olduğu hallerde dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Vasilik şartı; vasi tayini yapılacak kişinin günlük aktivitelerinin bütün olarak ortadan kaldırılması yani akıl zayıflığının olması durumunda gerçekleşir.

  • Kişinin kendi isteği ile vesayet altına alınmayı istemesi gerekir.
  • Hapis cezasının alınması gerekir.
  • Kısıtlama yaşanıyor olmalıdır.
  • Yaşın küçük olması

Mahkeme tarafından incelenen kayıtlar doğrultusunda vesayet altına alınacak kişinin eşi, yakın kan bağı olan kişi ya da birinci derecede akraba ya da hısımlar, vasi tayin etme konusunda araştırılır.

Vasilik Davası Nedir; Vasi Atama Davasında Davacı Taraflar Kimlerdir?

Vasi davası açmak için; vesayet altına alınacak kişinin bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemeleri görev yapar. Vasi ataması davasında, taraf olabilecek kişiler belirlenmiştir.

  • Nüfus müdürü/nüfus memurları
  • Vali/Kaymakam
  • Noterler

Bunun yanında çok zorunlu hallerde, mahkemelerin de vesayet davası açma hakkı bulunmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvuruyla, vasi dilekçesi sunulur. Dilekçede kişinin neden dava açtığı tüm açıklığıyla belirtilir.

Vasi ve Kayyım Arasındaki Fark Nedir?

Vesayet altında bulunan küçükler ya da kısıtlılığı bulunan erginlerin; mal varlıklarını ve manevi haklarını korumak amacıyla, kişileri temsil etmek için, vasiler atanır. Belirli işlerin görülmesi ve vesayet altındaki ya da kısıtlılığı bulunan kişilerin mal varlıklarıyla ilgili denetimleri yapmak için kayyım atanır.

Vasilik Davası Nedir; Kimler Vesayet Altına Alınabilir?

Vasilik davası nedir? Ne kadar sürer? Vasi kime denir kapsamında vesayet altındaki küçüklere ya da kısıtlılığı olan erginlere vasi atanırken, vasilerin bazı özelliklere sahip olması beklenir. Sabırlı olmak, hoşgörülü olmak, iyi niyetli yaklaşmak, insanlarla iletişiminin iyi olması gerekir.

Bunun yanında vasinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Vasilik birden fazla kişiye de verilebilirken; vasilerin ortak şekilde hareket etmesi ön görülür. Bir vasi normalde 2 yıl görev yapar ve gerekiyorsa 2 yıl daha uzatılarak 4 yıl görev yapabilir. Görevini bırakmaması için 4 yıl boyunca ok istisna durumların olması gerekir.

Kişilerin vesayet altına alınabilmesi için;

  • Yasal olarak ergin olmaması
  • Akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı olması
  • Parasını savurganca harcaması
  • Toplama zararlı olabilecek, psikolojik ruh haline sahip olması
  • Alkol ya da uyuşturucu madde kullanan olmalı
  • Özgürlüğün bağlandığı cezaların alınmış olması gerekir.

Yaşlılık, deneyimsizlik, Alzheimmer, Parkinson, demans gibi ağır hastalık durumları olan kişiler, vesayet altına alınır.

İletişime Geçin
Date:

09/11/2024

Category:

Medeni Hukuk

Skills Used

Strategic Observation, Fieldwork, Market Research

Previous Project
Next Project