a

8:00 - 18:00

Hafta içi Çalışma Saatlerimiz.

0505 948 72 08

Danışmanlık için bizi arayın

Search
Menu
 

Araç Değer Kaybı Davası

İNCE HUKUK > Araç Değer Kaybı Davası

Araç Değer Kaybı Davası

Olası bir trafik kazasına karşı değer kaybı ele alınır. Şöyle ki kazadan sonra tamire geçilir ve aracın eski haline gelmesi sağlanır. Ancak ikinci el piyasaya giren araç bu kazadan kaynaklı olarak değerini kaybeder. Ve isteyenler araç değer kaybı davası eşliğinde hakkını savunabilir. Dava:

  • Araç sahibinin zararını tazmin etmesi adına açılır.
  • Kazaya karışan diğer tarafa dair tazminat istemine yer verilir.

Bu alanda uzman olan avukatlara başvuranlar tüm detayları öğrenecektir. Örneğin avukat önce danışmanlık ile merak ettiklerinize açıklık getirmeyi ihmal etmez. Takiben isteğiniz üzerine değer kaybı davasına yönelme gerçekleşir.

Araç Değer Kaybı Davasında Hesaplama

Gerek araç gerekse araç kullanım şekline bağlı olarak hesaplamaların gerçekleşmesine özen gösterilir. Araç değer kaybı davası sırasında başta hesaplamalara yer verilir ve tazminat buna bağlı olarak karara bağlanır. Örnek vermek gerekirse:

-Araç Özellikleri: İlk etapta üretim yılı dikkate alınır. Aynı zamanda kilometresi de göz önünde bulundurulan hususlar arasında. Marka ve model üzerine hesaplama gerçekleşir. Görüldüğü üzere aracın tüm nitelikleri değer kaybı açısından önem arz etmektedir.

-Diğerleri: Varsa kazalı aracın hasar geçmişine göz atılır. Geçmişte ki hasar nitelikleri de değer kaydına büyük ölçüde etki eder. Trafiğe çıkış tarihi de bunlar arasında boy gösterir. Son olarak Pazar değeri yine değer kaybının hesaplanmasında ele alınır. Görüldüğü üzere birden fazla faktöre bağlı olarak değer kaybı netlik kazanır.

Araç Değer Kaybı Davasında Ödemeler

Araç değer kaybı davası en baştan belirttiğimiz üzere kazaya neden olan kusurlu tarafa karşı açılır. Ve bu durumda trafik sigortaları da davaya konu edilir. Değer kabının karşılanmasına dair:

  • Önceliğiniz detaylı bir ekspertiz raporu almak olmalıdır.
  • Rapora karşı sigorta şirketinin tutumu da göz önünde bulundurulmalı.
  • Olası şirket sorunlarına dair Sigorta Tahkim Komisyonu ile iletişime geçilebilir.

Bu tarz kazalara karşı anlaşmazlıkların boy göstermesi kaçınılmaz oluyor. Neyse ki anlaşmazlıkların raporlar ve davalar üzerine netlik kazanması uzun sürmez. Aksine alınan ekspertiz raporlarının büyük bir önem taşıdığı açık durumda.

Araç Değer Kaybı Davası Zamanı

Yine merak edilen bir diğer konu dava süresi oluyor. Zamanaşımı gibi kavramlar üzerine avukatların harekete geçtikleri açık durumda. Bunun için araç değer kaybı davası uzman avukatların bünyesinde ele alınmalıdır.

İlk etapta kazanın gerçekleştiği süreç göz önünde bulundurulur. Kaza tarihi üzerinden dava süreci işlemeye başlar. Ve maksimum 2 yıl içerisinde değer kaybının karşılanması mümkün hale gelir. 2 yılı geçen kaza tarihine karşı dava açılması mümkün olmaz. Tarafların ilk etapta bu zaman sınırını dikkate almaları sağlanır. Yine avukata başvuranlar kaza niteliklerini dile getirir ve konuya netlik kazandırabilir.

Araç Değer Kaybında Tespitler

Önceden de belirttiğimiz üzere araç değer kaybı davası sırasında hesaplamaların üzerinde durulur. Kazaya neden olan kişinin bu hesaplamalara karşı ödeme yapmasına karar verilir. Öncelikle kazadan sonra ele alınan tespitleri sıralamak gerekirse:

  • Mevcut kaporta ya da mekanik hasarların hepsi incelenir.
  • İkici el piyasasında ki son durum dahi dikkate alınır.

Değer kaybının boyutu iç ve dış faktörler üzerine ele alınmaktadır. Neyse tüm bu faktörler ekspertiz raporları dahilinde gözler önüne serilir. Beraberinde kusuru az oranda ya da hiç olmayan tarafın değer kaybını gidermesi sağlanabilir.

Araç Değer Kaybını Etkileyen Faktörler

Araç değer kaybı davası adına öncelikle tüm iç ve dış faktörlerin merak edildiği açıktır. Değer kaybını hesaplayan vatandaşlar bunun üzerine dava sürecini başlatır.  En iyi hukuk bürosu uzman avukatları değer kaybının giderilmesi adına mücadele verir.

Bu aşamada aracın piyasa durumu ele alınır. Örneğin piyasada tercih edilip edilmemesi önemli faktörler arasında. Aracın kilometresinden boya onarımına kadar tüm hususlar boy gösterir. Yedek parça ulaşımı hatta geçmiş hasarları dahi ayrı ayrı değer kaybına etki etmektedir.

 

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Dava sürecinde deneyimli avukatlara başvurmak önem arz ediyor. Bu şekilde şikayet dilekçelerinin hazırlanması ve yetkili mahkemelere sunulması uzun sürmez. Şöyle ki:

  • Öncelikle araç hasarına dair tüm hususlar ifade edilir.
  • Araç sahibinin zararları birer birer sıralanır.
  • Karşı taraftan istenilen bedel de belirtilir.

Eksiksiz bir şekilde hazırlanan dilekçelerin mahkemeye sunulması sağlanır. Önceden söylediğimiz gibi bunun süreci maksimum 2 yıl olarak belirlenmiştir. Zamanaşımına denk gelmeden davaya geçmek isteyenler hemen avukata başvurarak hizmet alabilir.

Araç Değer Kaybı Davası Belgeleri

Yine dava sürecinde belgelerin de eksiksiz bir şekilde ibraz edilmesi önemli. Neyse ki avukatlar dava dilekçesinden ziyade ilgili belgeleri de birer birer sıralar. Dava açmak isteyenlerin hazırlaması gereken birkaç belge mevcut durumda.

Örneğin başta kaza tespit tutanağı ile ekspertiz göz önünde bulundurulur. Servis raporlarından faturasına kadar tüm belgelerin hazırlanması beklenir. Aynı şekilde sigorta poliçeleri değerlendirmeye alınır. Hatta aracın hasarına dair fotoğraflar dahi dava dosyasına eklenmektedir.

Araç Değer Kaybı Davası Süresi

Değer kaybını elde etmek isteyenler sabırlı olmalıdır. Çünkü dava birkaç ay sürebilir. Örneğin en az 8 – 9 ay kadar beklemeniz gerekebilir. En fazla ise 2 yıla kadar sonuçlanması mümkün olacaktır. Bu şekilde tazminatın netleşmesi ve kararın uygulanması esas alınacaktır.

Araç Değer Kaybı Davası Avukatları

Bu alanda çalışma gösteren avukatlar uzman olduklarını belirtir. Önceden araç değer kaybına dair birkaç davada rol oynadıklarını ifade ederler. Neticesinde:

  • Uzman avukatlar arasından istediğinizi seçmeniz beklenir.
  • Tercih edilen avukatla ilk etapta danışmanlık hizmeti alırsınız.
  • Danışmanlık üzerine dilekçe ve dava aşamaları ele alınabilir.

Davaya dair kaza süresinin 2 yıl olarak ele alınması söz konusudur. Öyle ki 2 yılı aşan kazaya dair değer kaybı davasına yer vermeniz mümkün olmayacaktır. Önceden de belirttiğimiz gibi bu tarz davalar zamanaşımı olarak ele alınır. Bu aşıma karşı tazminatın ödenmesi mümkün olmaz. Sadece iki yıldan az sürede işlenen kazalara ilişkin değer kaybına yer verilmektedir.

Araç Değer Kaybı Dava Aşamaları

Değer kaybından dolayı sorun yaşayan vatandaşlar bunu çözüme kavuşturmak ister. Kazadan dolayı meydana gelen maddi zararın giderilmesi için hemen harekete geçer. Bu anlamda değer kaybı davaları boy gösterir ve birkaç ay içerisinde karar verilir. Öncelikle:

-Raporlar: Ekspertiz raporlarının önemli bir yere sahip olduğu açık durumda. Ancak sadece ekspertiz ile sınırlı kalınmaz. Aynı zamanda değer kaybının tespit edilmesi için bilirkişi raporları da dikkate alınır. Yine kazada ki tarafların kusur oranları raporlar eşliğinde gözler önüne serilir.

-Kazalar: Önceki kazalardan dolayı alınan kayıtların hepsi incelenir. Hatta varsa parça değişiminin dahi incelenmesi söz konusudur. Bu gibi durumlar davanın reddedilmesine neden olabilir. Önceden gerçekleşen hasarlara karşı net bir değer kaybı incelenemez.

Sigorta şirketlerinin de bu alanda ki faaliyetleri ele alınabilir. Mesela değer kaybına dair poliçelerini sunarlar. Ve çoğunun değer kaybına ilişkin herhangi bir ödeme yapmadığı görülür. Neticesinde kazadan kaynaklı oluşan maddi zararlar dava üzerinden karşılanır. Tazminat talebi zararlar üzerine dikkate alınır. Neticesinde bu zararların giderilmesi için mahkeme kararı beklenir.

İletişime Geçin
Date:

09/11/2024

Category:

Medeni Hukuk, Sigorta Hukuku

Skills Used

Strategic Observation, Fieldwork, Market Research

Previous Project
Next Project