Yargıtay ceza dairelerinin onama kararına kaşı direkt bir itirazın yapılması mümkün değildir. İtirazın yapılması için aşamalar halinde gerçekleştirilmesi lazımdır. Öncellikli olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurunun gerçekleştirilmesi gerekir. Ceza karar düzeltme için yapılacak bu adımlarda işleyişin bilinmesi önem arz edecek şekilde karşımıza çıkar. Yapılan başvuruda ise infaz engelleyecek nitelikte olmaz. İtirazın gerçekleşmesinde infazın durdurulması gerekli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ceza Karar Düzeltme İçin Ne Yapmalıyım?
Sanık olarak yargılandığınız ya da şikayetçi olduğunuz bir ceza davasında mahkemenin verdiği kararlar sizin için büyük öneme sahip olurlar. Mahkemede verilen kararın Temyiz incelemesi sonucunda bir onama kararı olduğunu öğrenmenin ardından yapılacak işlemler bellidir. Bu işlemlerin başlatılması ve bir yolun belirlenmesi için ceza avukatı sizin için yol gösterici olacaktır. Avukatla beraber süreci değerlendirerek hakkınızı talep etmek adına inceleme ve araştırmalarınızı ortaya koyabilirsiniz.
Ceza Karar Düzeltme Önemi
Yargıtay Onama kararı lehinize veya aleyhinize bir sonuç olarak karşınıza çıkmış olabilir. Bu kararın değerlendirilmesinde ceza avukatınız ile hiç zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olmanız gerekir. Çünkü zamanın önemli şekilde ortaya çıkması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın itiraz yetkisini kullanması için önemlidir. Ceza karar düzeltme aşaması oldukça teknik süreçleri içerisinde barındırdığı için sadece hukuki bilgisi olanın değil bu alanda uzmanlığa erişmiş bir ceza avukatının yardımı tam gerçekleşir. İçerisinde bulunan prosedürlerin net şekilde bilinmesi aşamalar halinde süreci değerlendirir. Çünkü olağanüstü durum olarak nitelendirilmesi yapılır. Durumun iyi değerlendirilmesi müvekkil için son şans olarak karşısına çıkmış olabilir. Sadece ceza avukatlarının ayrıntılarıyla hakim olduğu süreçte sizin için doğru çabalarını iletebilecek Avukat en doğru hamlelerle amacınızı gerçekleştirir.
Ceza Karar Düzeltme Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Ceza mahkemesinde verilen sonuç Yargıtay’dan çıktığı zaman itirazı olmaması ceza karar düzeltme isteğinin çıkmasına vesile olur. Bu düzeltmenin gerçekleşebilmesi için ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak başvuru sayesinde yapılır. Bu süreç karar düzeltmenin ortaya çıktığı zaman aralığıdır. Ceza avukatlarının uzmanlığını kanıtladığı olağanüstü bir hal olan durumda mahkeme sonucu değiştirilmesi mümkün kılınabilir.
Ceza Karar Düzeltme; Yargıtay Kararı Nedir?
Ceza yargılaması soruşturma aşaması, kovuşturma aşaması ve kanun yolları aşaması olarak üçe ayrıldığı görülür. Cezanın yargılanmasında suç şüphesi ile başlatılır. Suç ile alakalı gerekli inceleme, araştırma ve delil elde edilme aşamasından sonra Cumhuriyet Savcısı Ceza Mahkemelerinde ceza davasının açılmasını ister. Bu cezalar ağır ceza ve asliye ceza mahkemelerinde görülmesi gerçekleşir. Duruşma günlerinin belirlenmesi ve süreçle beraber mahkemenin de işlemesine vesile olur. Duruşmalarda sanığın savunması gerçekleştirilirken de diğer tarafta şikayetçi ve mağdur olanında beyanları alınır. Ceza mahkemesinde karar vermede etkili olacak tanıkların dinlenmesi gerçekleştirilir. Tüm aşamaların sonucunda sanık hakkında bir beyan elde edilir. Kararın karşısında olmak için İstinaf Mahkemesi olan Bölge Adliye Mahkemesine gidilir. Talebin reddi ya da kabulü gerçekleşir. İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararlara karşı olarak ise Temyiz Kanun Yolu açık olur. Adliye mahkemesi ise kararını temyiz yoluyla gerçekleştirmeye gider. Adliye mahkemesi ise çıkan kararı bozma, düzelterek onama ve onama kararlarından bir tanesini verebilir.
Bozma Kararı Ne Demektir?
Bozma Kararı, sanık hakkında verilen kararın hatalı olduğunu söyleyen bir karardır. Bu kararın Yargıtay Ceza Dairesi tarafından bozulması gerçekleştirilir. Bu kararın sonucunda ise Adliye Mahkemesine sonuç tekrar gönderilecektir.
Onama Kararı Ne Demektir?
Onama kararı ilk mahkemede verilen kararı onaylama uygun olduğunu söyleme kararıdır. Verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu belirtilir. Yargıtay Ceza Dairelerince yapılan denetimde hukuka aykırı oluşturulan bir kararın gözlemlenmediği belirtilir. Kararın doğru olmasının ardından ise Yargıtay Ceza Dairesince kararın onanması gerçekleşir.
Ceza Karar Düzeltme; Onama Kararı Ne Demektir?
Yargıtay tarafından yapılan denetim hukuka uygunluğu denetler. Yargıtay’ın yaptığı incelemeler hukukun sağlatılması ve devamının getirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Yapacağı incelemelerle oluşan önceki mahkemenin tespitin hukuka aykırılık görür ise yani mahkemece verilen karar hukuka aykırı ise bozma işlemini uygular. Bozma kararını göndermesi mahkemenin kararını bir daha incelemesinin isteğidir aslında. Çünkü karar veren bir mercek değildir kendisi düzenlemeyi ve incelemeyi yapar. Sadece bazı durumlarda mahkemenin verdiği karar doğru kabul edilse de içerisinde küçük yanlışlar bulunur. Ancak bu hatalar yeniden yargılamayı gerektirir nitelikte olmadığı zaman küçük düzeltmeler gerçekleştirilerek kararın onanmasına götürür. Bu oluşan olay ise düzeltme onanması deniliyor. Ceza karar düzeltme aşaması ise bu süreçlerden sonra meydana gelir.
Yargıtay’ca Onama Kararı Verilmesi Sonucunda Neler Meydana Gelir?
Yargıtay’ca onama kararının verilmesi sonucunda sanık hakkında verilen karar onaylanmış ve karar sonuca erişmiş olur. Kararın kesinleşmesi ise söz konusu karar ile ilgili olarak bir daha yargılama yapılamayacağı anlamını içerisinde taşır. Sanık eğer mahkumiyeti kurulmuşsa sanık ve tutuklu olmaktan çıkacak hükümlü olarak anılmasını sağlayacaktır. Sanık için verilen karar neticesinde mahkumiyet hükmünün infazına geçilecektir. Kararın kesinleşmesinin ardından kanun yollarına gidilmesi gerçekleşmez.
Yargıtay Onama Kararına Karşı Yapabilecek Bir Şey Var mı?
Olağanüstü olarak belirtilen kanun yollarından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın İtiraz Yetkisi bu süreç içerisinde varlığını gösterebilen bir durumdur. Ceza karar düzeltme aşaması ise bu aşamada meydana getirilir. Alanında uzman yetkinliğe ulaşmış avukatlarca bilinen bu durum 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu neticesinde uygulamaya geçmiştir. Bu kanun sayesinde yapılacak itiraz hakkı meydana gelmiştir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın İtiraz Yetkisi
Ceza Yargılama Kanunu değişmesi ile birlikte 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu yerine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu işleme konulmuştur. Yargıtay Ceza Daireleri tarafından verilen kararlara karşı önceden kararın düzeltmesi istenilebiliyorken şimdi bu durum değişikliğe sokulup gerçekleştirilmiyor. Kararın yeniden incelenmesi gerçekleştirilebilirken yeni olan düzenlemeden kaynaklı olarak bu durumun gerçekleşmesine izin verilmiyordu. Bu durumun kaldırılmasından sonra ise kişilerin karara karşı düzeltme istekleri olağanüstü durumlarda harekete geçirilen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı sayesinde yapılanmaya başlanıldı. Ceza karar düzeltme aşaması bu şekilde varlığını gösterebildi. Yargıtay kararına itiraz etmesi için istemin olunması sayesinde kanun sağlanması gerçekleşiyor.
Hangi Hallerde Bu Yola Müracaat Edilebilir?
Yargıtay Ceza Daireleri’nce onama kararı verildiyse bu müracaat gerçekleşebilir. Bozma kararında süreç sonuçlanmadığı için bu durum gerçekleşmez. Sanık hakkında kesinleşen karar neticesinde başvuru oluşur.
İtiraz Üzerine Nasıl Bir İnceleme Olacaktır?
İtirazın gerçekleşmesi ceza karar düzeltme için gerçekleştiği için öncelikli olarak onama kararını veren ceza dairesine gönderilir. İtirazın incelenmesi başlatıldıktan sonra itiraz haklı bulunursa karar düzeltilir bulunmazsa da dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderim gerçekleştirilir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu incelemeleri ayrıntılarıyla inceler ve eğer ki itirazı nedenleriyle kabul etmezse red kararı verecektir. Eğer itiraz haklı görünür ise Ceza Genel Kurulu, Ceza Dairesince verilen onama kararını kaldırır. Olayın durumunun nedenlerine göre bir karar verir. Ceza Genel Kurulunun itiraz etmesi ise olayın görüldüğü mahkemede kabul edilmeme durum da gözlemlenebilir. Direnen mahkemenin tutumu sonucunda Ceza Genel Kurulunca inceleme bir daha gerçekleşir ve ortaya çıkan sonuç bu sefer kesindir.