Hisse sahibinin izni olmadan, kayıtlı malının veya onun gayrimenkulünde yer alan demirbaşların kullanılması, müdahalenin men-i davası açılmasıyla ilgili gerekçelerdendir. El atmanın önlenmesi (Müdahalenin Men-i) davası başkasına ait tarlanın hasadının yapılması, birkaç hisse payı bulunan gayrimenkulün bir kişi tarafından kullanımı durumlarında da açılabiliyor.
Hisseli Tapularda El Atmanın Önlenmesi
Müdahalenin Men-i davası günümüzde en çok, hisseli olan bir evde, kardeşlerden veya hisse sahiplerinden birinin izinsiz şekilde oturmasından dolayı açılıyor. 3 kardeş, 5 kardeş tarafından hisse sahibi olunan gayrimenkule, kardeşlerden biri tarafından yerleşilmesi ve yıllar boyunca diğerlerine pay vermeden oturulmasıyla ilgili bir hukuksuzlukla karşılaşıldığında dava açılabiliyor.
Başkasının Tarlasını Hasat Etmek
Sadece evler, iş yerleri ve depolar için değil, arsalar ve tarlalarda tapu sahibinin izni olmadan gerçekleştirilecek eylemler de mahkeme önünde hesap verilmesini gerektiriyor. El atmanın önlenmesi (Müdahalenin Men-i) davası kişiye, kuruma veya birkaç kişinin paya sahip olduğu tarlada başkaları tarafından gerçekleştirilen izinsiz hasatta da açılabiliyor. Size ait bir mala başkası tarafından en konulması; toplanması ve satışa sunulması yoluyla sizin mağduriyetinize yol açacak bir durum oluşması, dava açma hakkı yaratıyor. Müdahalenin Men-i davası açmak için Asliye Hukuk Mahkemeleri aracılığıyla başvurularınızı avukat ile iletişime geçerek yapabilirsiniz.
El Atmanın Önlenmesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Müdahalenin Men-i davası açılabilmesi için, gayrimenkulün sahibi veya sahibinin vefat etmesi halinde, mirasçıları tarafından başvuruda bulunulması gerekiyor. Avukat aracılığıyla, gayrimenkulün yer aldığı şehirdeki Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden gerekli dava açma girişimleri gerçekleştirilebiliyor. Haksız el atmanın ortadan kaldırılabilmesi için, söz konusu malın işgalinin veya hukuksuz ele geçirilmesiyle ilgili girişimin devam ediyor olması gereklidir.
El Atmanın Önlenmesi Davası; Gayrimenkule İzinsiz İnşa Edilen Yapı
El atmanın önlenmesi davası açıldıktan sonra gerçekleştirilecek olan incelemelerde, gayrimenkulün ilk ele geçirildiği andakinden ne farkları olduğuna bakılacaktır. Eğer gayrimenkule yerleşen veya başkalarının kullanımına açan kişiler tarafından herhangi bir inşaat yapılmışsa, yıkımı mahkeme kararıyla gerçekleşecektir.
Bahçeye veya gayrimenkul sınırları içerisinde, projelerde olmayan bir değişikliğe yer verildiyse, projedeki hale geri döndürülmesi sağlanacaktır. Müdahalenin Men-i davası kişinin ve kurumların haklarının yok sayılması ve bir kişi veya kurum tarafından hukuksuz şekilde bu gayrimenkulün kullanılmaya başlanması halinde açılabilir. Aradan yıllar geçmiş olması veya birkaç günlük bir girişimde bulunulmuş olması, davanın seyrini davacı için olumsuz etkilemeyecektir. El atmanın önlenmesi davası açılabilmesi için
Kaçak Kat Çıkılması Durumunda Müdahalenin Men-i
Kat karşılığı gerçekleştirilen inşaat sözleşmelerinde, kat irtifakı ve tapu almış olan kişiler, apartmandaki her bir projeye aykırı tutuda sorumluluğa sahip oluyor. El atmanın önlenmesi davası sadece sizin sahip olduğunuz; müstakil ev, depo veya arsa için değil, kar karşılığı gerçekleştirdiğiniz gayrimenkul kullanımında da açılabiliyor. Bulunduğunuz apartmana kaçak kat çıkılması, yana doğru projeye aykırı bir şekilde genişleme yapılması, bodrum katta çeşitli hukuksuz girişimlerde bulunulması, müdahalenin men-i davasında yer alan durumlardır.
Müdahalenin Men-i Davası
Müdahalenin Men-i davası açılabilmesi için belirlenen şartlara uygun davranılması, hangi durumlarda dava açılabileceğinin öğrenilmesi gereklidir. Avukat ile görüşerek bilgi alabilirsiniz. Müdahalenin Men-i davası açmak isteyen kişiler avukat ile iletişime geçebilir.