Eşler arasında mal ayrılığı rejimi, bulunan malın belirli süreçleri göre bulunmasıdır. Eşlerden herhangi birisine ait olarak yer edilen malın, maliki olduğu ve bunun kanun şartları içerisinde tabii olarak bulunması, mal rejimi olarak adlandırılır.
Mal Ayrılığı Rejimi Nedir?
Mal ayrılığı rejiminde, kişiye ait olarak edinilmiş bir mal ayrımı söz konusu bulunmaz. Eşler evlilikleri boyunca elde ettikleri gelirleri, kendi kişisel malları olarak kabul görebilirler. Yani bu süreçte bulunan ticari ürünler ya da kişisel mallar, kişiye aittir. Mal rejiminin kabul edildiği süreç boyunca, evliliğin tamamen sona ermesi durumunda eşler, kendi arasında mal paylaşımı yapılmaz.
- Mal ayrılığı rejimi olarak ifade edilen kavram, yasal sınırlar içerisinde gerçekleşir.
- Burada yönetim, yararlanma ve tasarruf hakları bulunur.
- Mal ayrılığı rejiminde eşlerden biri bu haklar içeriğinde, kendi mal varlığını koruyabilir.
- Belirli bir malın eşe ait olması, ispatla yükümlüdür.
- Kanun karşısında malvarlığı rejiminin, belirli bir taraf karşısında ispatla yükümlü bir şekilde sonuçlanması gerekir. Aksi takdirde ispat edilemeyen bir durum gerçekleştiği zaman, mal paylı mülkiyet olarak sayılır.
Türk Medeni Kanunu’nun 246. maddesi gereğince, eşlerden biri kendi tarafında yaptığı borçlarını ödeme durumunda, kişisel mal varlıklarını kullanmalıdır. Evlilik birliği sürecinde ya da evlilik bittikten sonra da bu durum aynı bu şekilde ilerler. Eşin kişisel borcundan dolayı haciz gelmesi, mal varlığı rejimi tarafından engellenir.
Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi
Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi olarak ifade edilen kavram, Türk Medeni Kanunu maddeleri içeriğinde bulunur. Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin yer edinmesi, eşlerin herhangi bir süreçte evliliklerini bitirmesi durumunda eşit olarak paylaştırılacağı, anlamına gelir. Yani ailelerin ortak olarak kullanımında bulunan çeşitli mallar ya da ailenin genel olarak ekonomik geleceğini zarar eden mallar, paylaşmalı olarak dağıtılır. Burada yapılan yatırımlar aynı zamanda tasfiye sırasına eşit olarak pay edilir.
- Manevi tazminat alacakları
- Miras yoluyla evlilik süresi boyunca edinilmiş mallar
- Karşılıksız olarak tarafların kazandırmaları
- Ya da ölüme bağlı olarak bulunan tasarruflar gibi çeşitli durumlar, hükümlülük süresi boyunca uygulanmaz.
Paylaşmalı mal ayrılığı, ispatlı yükümü gerektirir.
Eşler Arasında Mal Ayrılığı Rejimi Ne Zaman Uygun?
Eşler arasında mal ayrılığı rejimi, medeni kanunun maddeleri gereğince belirli bir tarihten itibaren ele alınır. Mal ayrılığı rejimi, boşanma süresi boyunca şekillenir. Yani eşlerin boşanma davası açtıkları süreç ile birlikte; boşanma davasının tam anlamı ile Yargıtay kararıyla sona ermesi, mal ayrılığı rejiminin uygulanmasını da gerçekleştirir. Mal ayrılığı rejimi genel olarak, boşanma süreci boyunca sağlanmaz. Kişiler boşanma esnasında bu sürecin tamamlanmasını bekler. Ancak boşanma davalarının ilerleyişine göre değişkenlik gösterdiği için mal ayrılığı rejiminin de tam anlamıyla son bulması buna bağlıdır. Boşanma davasının karşılıklı olarak kişiler tarafından onay görmesi ve Yargıtay’ın kararı ile davanın sonlanması, mal ayrılığı rejiminin eşler arasında uygulanmasını gerektirir.
Eşler Arasında Mal Ayrılığı Rejimi İçindeki Mallar Nelerdir?
Mal ayrılığı rejiminde, eşlerin kendilerine ait olarak yer edilen kişisel malları bulunur. Bu mallar eşlerden her birine aittir. Yani mal ayrılığı rejimi davasında, eşlerin malları kendisine ait olduğunu ispat etme yükümlülüğü bulunur. Yargıtay kararı karşısında ya da hükümet kuralları gereğince ispat edilmediği takdirde, mallar paylı mülkiyet olarak sayılır. Eşlerden herhangi birine ait olan malın, ispat edilmesi gerekir. Özellikle bu durum boşanma davası içerisinde önemlidir. Boşanma davası ile birlikte mal ayrılığı rejimi davası da yürütülebilir. Bu dava esnasında, kişi kendisine ait olan malları bir tarafa çekebilmek için bunları ispat etmesi gerekir. Hakim yeterli düzeyde ispat göremediği takdirde, bu durumu onaylamaz. Bu da kişinin zararına olur.
Eşler Arasında Mal Ayrılığı Rejimi Esnasında Ki Borç Durumu
Mal ayrılığı rejiminde, eşler kendi borçlarından sorumludur. Yani eşlerin kendisine ait olarak kişisel borçları bulunur. Bu borçları da kişisel malları ile ödemekle yükümlüdür. Karşı tarafın kişisel mal varlığı ile birlikte, borç ödeme durumu mümkün değildir. Mal ayrılığı rejimi, evlilik esnasında halen devam ediyorsa borç durumu burada değişkenlik gösterir. Kendi borçlarından bütün mal varlığı ile eşler, sorumlu olarak bulunur. Ancak burada evlilik birliğinin de temsil yetkisi olarak yer edinen ve yapılan işlerde 3. sınıflar devreye girdiği takdirde, kişisel olarak mal rejiminden sorumlu olurlar. Yani temsil yetkisi burada 3. kişilere de aktarılır. Üçüncü şahıslara karşı yapılan, müteselsil olarak sorumluluk sağlanır. Mal ayrılığı rejiminde borçlardan sorumluluk, eşler arasında değişkenlik gösterir. Üçüncü şahıslara borç durumu sıçradığı zaman aynı şekilde etkilenmesi de mümkündür.
Eşler Arasında Mal Ayrılığı Rejimi Riskli Midir?
Mal ayrılığı rejimi, eşler arasında gerçekleşir. Yani eşlerin birbiriyle uyumlu bir şekilde süreci yönetmesi gerekir. Eşlerden bir taraf, hükümet karşısında istenilmeyen bir davranış sergilediği zaman mal ayrılığı rejimi istenilen doğrultuda sağlanmaz. Ancak karşılıklı olarak güven olmadığı takdirde, resmi durumlar sergilenebilir. Mal ayrılığı rejimi, özellikle kişisel mallar devrede olduğu için kişilerin dikkatli adımlar atması gerekir. Burada kesinlikle bir avukat desteği önemlidir. Mal ayrılığı rejiminin, kanun sürecinde çözüme kavuşturulması gerektiği zaman;
- Sürecin ilerleyişi
- Süreçte kişilerin karşısına çıkması beklenen durumlar
- Ya da karşı tarafın uygulayabileceği adımlar gibi belirli etmenler, avukatın rehberliğinde edilmelidir.
Aksi takdirde, haklıyken haksız duruma düşülmesi mümkündür. Eşler arasında mal ayrılığı rejimi, oldukça kapsamlı bir süreci gerektirir. Konu ile ilgili birçok alt başlık bulunur. Aynı zamanda bilinmesi gereken birçok detay da yer edinir. Bu yüzden mal ayrılığı rejiminin sizin açısından riskli olmasını istemediğiniz takdirde alanında uzman, deneyimli, tecrübeli bir avukat ile iletişime geçmeniz gerekir.
Eşler Arasında Mal Ayrılığı Rejimi İçin Tasviye
Mal ayrılığı rejimi sona erdiği takdirde, tasviye gerçekleşir. Yani eşler birbirlerine ait olarak bulunan malların, iadesini gerçekleştirir. Eşler kendisine ait olmayanları diğer tarafa iade eder. Bu durumu ispatla gerçekleştirebilir. İspat durumu diğer bir şekilde, kişinin kendisine ait olan mallarında sağlanır. Yani herhangi bir malın diğer tarafa ait olduğu ispatlı bir şekilde, hükümet karşısında çıkarılmalıdır. Hükümet bu durumun ispatlı olduğunu onayladığı takdirde, kişinin karına bir süreç ilerler. Ancak istediği doğrultuda onay alınmazsa, apayrı mülkiyetinde sayılır. Yani mallar karşılıklı olarak paylaştırılır. Bu durumda da eşler açısından hele ki boşanma sürecinde iseler, zorlu bir süreci gerektirir. Eşler arasında mal ayrılığı rejimi süreci, oldukça zor ve meşakkatlidir. Burada alanında tecrübeli bir avukattan destek alınması gerekir. Avukat süreci nasıl yönetileceğini dair bilgi birikimini aktardığı gibi eşlere bu konuda rehberlik eder.