a

8:00 - 18:00

Hafta içi Çalışma Saatlerimiz.

0505 948 72 08

Danışmanlık için bizi arayın

Search
Menu
 

Kadastro Davaları Nelerdir

İNCE HUKUK > Kadastro Davaları Nelerdir

Kadastro Davaları Nelerdir

Kadastro davaları nelerdir: Kadastro davaları, taşınmazların haksız yollarla elde edilmesine karşı açılan davalardır. Taşınmaz sahipleri, mülkiyet haklarını korumak adına zamanaşımına uğramadan dava açmalıdır. Taşınmazın haksız yollarla alınması durumunda; üçüncü kişilere devredilmiş olması, haksız yollarla taşınmaz sahibi olan kişinin ölmesi veya kaybolması dava açılmasına engel olan sebepler değildir.

Kadastro Tespitine İtiraz Davası Nedir?

Kadastro; taşınmazların sınırlarının belirlenmesi ve hukuki niteliklerinin incelenmesi ardından taşınmaz sahibine tapu verilmesidir. Kadastro tespitinde taşınmazın husumetli olunan akrabalara verilmesi, taşınmaz sahibinin yurt dışında yaşıyor olması gibi sebepler hak ihlallerine sebep olur. Bu durumda taşınmaz sahipleri, mülkiyet haklarını korumak adına dava açabilir.

Kadastro davaları nelerdir: kadastro davaları, taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerin mülkiyet hakkını korumak adına açabileceği tapu davalarıdır. Kadastro, ülke sınırları içerisindeki taşınmazların sınırlarının belirlenmesini sağlar ve taşınmaz sahibine tapu verilir. Bu taşınmaz üzerinde hakkı olan taraflar, haklarını korumak adına kadastro tespitine itiraz davası açabilir.

Kadastro itirazı, kadastro ekibinin çalışmalarına devam ettiği süre içerisinde, taşınmazın sınırları belirlenmeden yapılabilir. En geç on gün içerisinde taşınmaz sınırlarının kesin olarak belirlenmesinden önce itiraz edilmelidir. Bu süreçte sunulan belgelerin geçerli olması gerekir. İtiraz eden kişi, ilan süresi olan 30 gün içerisinde dava açabilir.

Kadastro ekibinin çalışmalarının sona ermesi ve kadastro müdürü tarafından onaylanan tutanaklar olması halinde kadastro mahkemesinin kesin kararları 3 ay içerisinde tapu kütüklerine kayıt edilir. Bu durumda, taşınmaz üzerinde hak sahibi olan ve mülkiyet hakkını korumak isteyen kişilerin 10 sene içerisinde dava açması gerekir. Zamanaşımı olması halinde dava açılması mümkün değildir.

Tapu İptali ve Tescil Davası Nedir?

Kadastro davaları nelerdir: tapu iptali ve tescil davası, kadastro davalarından biridir. Tapu iptali davası, taşınmazın haksız yollarla üçüncü kişilere geçmiş olması durumunda açılır. Taşınmaz sahibinin mülkiyet haklarını korumak adına dava açma hakkı vardır. Tapu iptali davası, taşınmazın bulunduğu bölgedeki yetkili mahkemeye açılır.

Tapu iptali davası, asliye hukuk mahkemesine dilekçe yazılarak açılır. Taşınmazın bulunduğu bölge dışında hiçbir asliye hukuk mahkemesi bu davayı kabul etmez. Tapunun haksız bir şekilde başka bir kişiye ait olması durumunda mülkiyet sahibinin kanıt sunarak dava açması gerekir. Karşı tarafın ölmesi ve kayıp olması durumunda dava, mirasçılara açılır.

Kadastro Davaları Nelerdir; Kadastro Tespiti Davasında Zamanaşımı Var Mı?

Kadastro, ülke sınırları içerisinde yer alan taşınmazların sınırlarının belirlenmesi, haritadaki yerinin belirlenmesi için yapılan incelemeler sonucunda taşınmaz sahibine tapu verilmesidir. Kadastro çalışmaları bittikten sonra kadastro müdürünün kararı ile en geç 3 ay içerisinde tapı kaydı, kütüğe yapılır. İncelemelerin haksız olması ve alınan kararın yanlış olması durumunda mülkiyet sahiplerinin itiraz etme hakkı vardır.

Kadastro tespitine itiraz edilmesi için kadastro çalışmalarının bitmemiş olması gerekir. 3 ay içerisinde incelemeler sürerken mülkiyet sahibi kişiler, kadastro itiraz davası açabilir. Kadastro çalışmalarının sonra ermesi ve kütük kaydının yapılması halinde itiraz edecek kişilerin 10 yıl içerisinde dava açması gerekmektedir. Kadastro tespiti davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu süre sonunda taşınmaz sahiplerinin dava açma hakkı yoktur.

Kadastro Davaları Nelerdir; Kadastro Davası Kime Açılır?

Kadastro davası, kadastro mahkemesinde görülür. Dava açmak için öncelikle mahkemeye kanıt sunulması gerekir. Dava sürecinde delil sunulması ve tanık olması önemlidir. Bilirkişi raporları, tanık ifadeleri ve delillere göre mahkeme sonucu belirlenir. Tapu iptali ve tescil davası, taşınmaz sahibine veya mirasçılarına açılır ve bu davalara taşınmazın bulunduğu bölgedeki asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır.

İletişime Geçin
Date:

09/11/2024

Category:

Gayrimenkul Hukuku, Medeni Hukuk

Skills Used

Strategic Observation, Fieldwork, Market Research

Previous Project
Next Project