a

8:00 - 18:00

Hafta içi Çalışma Saatlerimiz.

0505 948 72 08

Danışmanlık için bizi arayın

Search
Menu
 

Mirasın Reddi Davası

İNCE HUKUK > Mirasın Reddi Davası

Mirasın Reddi Davası

Mirasçıların hepsi veya sadece biri tarafından kendine ait olan miras payının reddiyle ilgili başvuruda bulunmak için, Sulh Hukuk Mahkemesine gidebilirler. Mirasın reddi davası çoğu zaman miras bırakan ve mirası almaya hak kazanan kişi arasındaki husumetten ötürü açılan bir yapıya sahiptir. Bu davaların açılmasının bir diğer nedeni ise ölen kişinin bıraktığı menkul mirastan daha yüksek külfetli bir borç olmasıdır. Miras bırakandan borç devralmak istemeyen kişiler

Ailenin Mirası Reddedilebilir Mi?

Size, eşinize, çocuklarınıza veya birinci dereceden yakınlarınıza bir şekilde miras kalmış olması, mirasın zorunlu bir şekilde onların üzerine geçeceği anlamına gelmez. Eğer bu mirastan pay almak istemiyorlarsa, ölen kişiye ait borç ve menkul ile gayrimenkul kayıtlarından da vazgeçebiliyorlar. Miras red davası sadece borçların reddi, menkul ve gayrimenkulün alınmasına dayalı bir yapıya sahip değildir. Mirasın kabulü, eğer varsa borcu ve menkullerin alınmasını kapsayacaktır.

Mirasın Reddi Davası; Miras Reddinin Sonuçları Nelerdir?

Mirasın reddi davası açıldığında, bu dava çok farklı bir durumla karşılaşılmadığı sürece geri çevrilmeyecektir. Mirasçılardan biri veya her biri tarafından mirasın reddi davası açılabilir, ölen kişinin geriye bıraktığı borçtan veya taşınmazlardan pay alınmayacağına yönelik bildiri oluşturulabilir. Birkaç mirasçısı bulunan miras bırakan kişinin ölümü, bir mirasçı tarafından redde yönelik başvuruda bulunulması halinde her bir mirasçının hakkını etkilemeyecektir.

Mirasın Reddi Süresi Ne Kadar?

Mirasın reddi davası açılırken dikkat edilmesi gereken en önemli durum, ölen kişinin ölümünden sonra 3 ay içerisinde bu davanın açılabiliyor olmasıdır. Eğer öldüğünden haberiniz olmasına rağmen 3 ayda dava açmıyorsanız, mirası kazanmış veya – ölen kişinin borç yükümlülüklerine tabii tutulmuş olursunuz. Mirası bırakan kişinin öldüğünden haberiniz yoksa, bu yönde bilgi edindikten itibaren 3 ay içerisinde gerekli başvuruyu yapmanız gerekecektir. Aksi taktirde, mirası reddetmek için belirlenmiş olan süreye uymamış sayılırsınız.

 

Mirasın Reddi Davası; Reddi Miras Beyanı Hangi Mahkemeye Yapılır?

Mirasın reddi davası açılabilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması ve gerekli evrakların, imzalı bir şekilde tesliminin yapılması isteniyor. Sulh Hukuk Mahkemesi, başvuruyu yapan kişiye yıllar boyunca beklemesi gerekmeksizin, başvurunun ardından çok kısa bir sürede miras reddi belgesi veriyor. Bu belge, ölen kişiye ait borçların veya alacakların size yönelik herhangi bir yükümlülük oluşmasının önüne geçiyor.

Yapısı itibariyle hem tarafların korunması açısından önemli hem de borçların haksız bir şekilde mirasçılara kalmasının önüne geçilmesi için miras red davası kanuna uygun bir yapıdadır. Başvuru şartlarına ve süresine uyulması yeterli olacaktır.

Reddi Miras Beyanı İptal Edilir Mi?

Miras kazanımları kadar, miras olarak bırakılan borçlar da büyük bir öneme sahiptir. Miras red davası açılması, kazanılmış olan hakların yanı sıra, ödenmesi gereken borçların da sizin tarafınızdan ödenmesine neden olabilecek bir yapıya sahiptir. Reddi miras beyanıyla ilgili taleplerin gerçekleştirilmesi ve mahkeme tarafından kabul edilmiş olması durumunda, tekrardan bu karardan vazgeçilmesi ve mirasın alınmak istenmesi mümkün değildir. Zorla, şiddet nedeniyle, tehditten dolayı veya aldatmadan, yanılmadan ötürü yanlış bir karar vermeye itildiğinizi belirtirseniz, yeni bir davayla tekrardan gerekli girişimlerde bulunulabiliyor.

Reddi Miras Davası Avukatı

Mirasın reddi davası kişiler tarafından bizzat açılabileceği gibi avukatı tarafından da miras bırakanın bulunduğu yerde ki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılacak başvuruyla da açılabilir.

İletişime Geçin
Date:

14/11/2024

Category:

Miras Hukuku

Skills Used

Strategic Observation, Fieldwork, Market Research

Previous Project
Next Project