Taşınır ve taşınmaz malların tümü, paydaşların kendi haklarını tam olarak tahsil etmesine ve yönetmelerine imkan tanıyan kanunlarla güvence altına alınmıştır. Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davası sadece mirasçılar için değil, aynı menkul ve gayrimenkulde hak sahibi olanların, birbirine karşı bu davayı açma hakkı bulunur. Eğer taraflar anlaşır, mal paylaşımını anlaşmalı bir şekilde gerçekleştirirlerse, izale i şuyu davasının açılmasını gerektiren bir durum olmayacaktır. Anlaşmazlık olması halinde, taraflardan biri tarafından avukat aracılığıyla mahkemeye başvurulması ve davanın açılması mümkündür.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Açılır?
Ortaklığın giderilmesi davası sadece ev, arsa, tarla, iş yeri için değil, menkuller için de açılma imkanı bulunan bir yapıya sahiptir. En az iki pay sahibinin bulunduğu ve paylarla ilgili gerekli evrakların hazırlandığı durumlarda, payların ortaklığın giderilmesi yoluyla alınması mümkün oluyor. Eğer karşı taraf, hakkınızı vermekte sorun çıkartıyor veya sizi mağdur edecek girişimlerde bulunuyorsa, avukatınız aracılığıyla mahkemeye başvurabilirsiniz. Sadece miras davalarında ev ve arsanın paylaşılamaması durumunda değil, ortaklaşa gerçekleştirilen yatırımlar, kurulan işler için de bu davanın açılması, tarafların paylarının dağıtılması mümkündür.
Ortaklığın Giderilmesi Nedir?
Ortaklığın giderilmesi davası olarak adlandırılan davada, paydaşların haklarının kanun önünde korunması ve kendilerine takdim edilmesiyle ilgili bir sistem bulunuyor. Arsada 3 kişinin payı varken, ikisi satmak isteyip de birinin satmak istememesi halinde, diğer iki pay sahibi tarafından İzale-i Şuyu davası açılabiliyor. Gayrimenkulün sadece bir pay sahibi yüzünden yıllar boyunca beklemesini gerektiren bir mağduriyetin yaşanmaması için, her hak sahibi, kendi payını satışa çıkarma veya güncel değerini alma olanağına sahiptir.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Avantajlı Mı?
Davalarda özellikle tarafların anlaşma ihtimallerinin göz önünde bulundurulması, bu durum gerçekleştiği taktirde davanın iptaline yönelik girişimlerde bulunulması gerekiyor. Aksi taktirde hem 1 ila 5 yıl boyunca beklemek gerekecek hem de bu süre zarfında hem her bir pay sahibi mağdur olacak hem de her biri hukuki danışmanlık ücreti ödeyecektir.
Ortaklığın giderilmesi davası açıldığında, davayı açan kişinin ve pay sahiplerinin tüm paylarının incelenmesi gerekecektir. Örnek olarak gayrimenkul için 400 bin TL satış bedeliyle bir kişi veya kurumla anlaşılmasına rağmen; pay sahiplerinden biri imza vermiyorsa, mahkeme tarafından inceleme başlatılacaktır. Bu incelemelerin başlatılması için mutlaka taraflardan birinin başvurmasıyla ilgili zorunluluk bulunuyor. Davanın sonucunda, kendi hakkını satışa çıkartmak ve bu payı bir kişi veya kuruma satmak isteyen kişinin istediği sonuç gerçekleşmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Ortaklığın giderilmesi davasının açılması için Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığıyla başvurunun yapılması gereklidir. Ortaklığın giderilmesi davası tarafların kendini savunma hakkından ziyade, avukat danışmanlığıyla daha başarılı bir şekilde delil öne sürülebilecek bir yapıya sahiptir. İzale-i Şuyu davası tarafların haklarının korunabilmesi, isteklerinin hukuka uygun şekilde karşılanması için, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesine başvurulmalıdır.
Satış Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi
Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davası kendi payınızdan değerinin çok altında vazgeçmenizi gerektiren bir yöntem olmaksızın sonuçlanması mümkündür. Satış suretiyle veya aynen taksim yoluyla davada payınızın değerine yönelik yapılacak incelemeye uygun şekilde, istediğiniz kişiye veya kuruma satış yapma imkanına sahipsiniz.
İzale-i Şuyu Davası Avukatı
İzale-i Şuyu davası açmak için avukatı arayabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Avukat, ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davası ile ilgili danışmanlık hizmeti verecektir.