a

8:00 - 18:00

Hafta içi Çalışma Saatlerimiz.

0505 948 72 08

Danışmanlık için bizi arayın

Search
Menu
 

Soybağının (Nesebin) Reddi, Tanıma ve Babalık Davası

İNCE HUKUK > Soybağının (Nesebin) Reddi, Tanıma ve Babalık Davası

Soybağının (Nesebin) Reddi, Tanıma ve Babalık Davası

Kelime anlamı olarak soybağı, babanın kan bağı olarak tanımlanır ve Medeni Kanun içinde soybağının (nesebin) reddi, tanıma ve babalık davası ilgili yasalarla düzenlenmiştir.

Düzenlenen kanuna göre; koca olan kişi, soy bağı reddi davası açarak, babalık ispatını çürütebilir. Aynı zamanda çocuklar da anne ve babaya karşı, aynı nedenleri göstererek, soy bağı reddi davası açabilir.

Kanunda belirtilen şekliyle babalık; evliliğin devam ettiği ya da evlilik sona erdikten sonra 300 gün içinde doğan çocukların babası, koca olarak nitelendirilir.

Soybağının (Nesebin) Reddi Davası Nasıl Açılır?

Soybağı reddi davası çoğunlukla baba tarafından açıldığı bilinse de çocukların da bu davayı açmaya hakları bulunur. Türk Medeni Kanunu’nun 286.maddesinde belirtilen hükümlere göre soybağı reddi davası açılırken;

  • Soybağı reddi davasında davacı taraf baba olarak kayıtlı olan kişi ve çocuktur.
  • Soybağı reddi davasında davalı taraf ise anne ve çocuktur.

Soybağı (nesebin) reddi davasında; kadının evlilik süresince hamile kaldığını ispat etmesi gerekir. Evlilik öncesi ya da ayrı yaşama döneminde hamile kalınmışsa, davacının herhangi bir kanıta ihtiyacı yoktur.

Soybağının (Nesebin) Reddi Babalık Davası Nasıl Açılır?

Baba ve çocuk arasındaki soybağının mahkeme tarafından belirlenmesini anne ve çocuk isteyebilir. Dava babaya karşı açılır. Eğer baba ölmüşse, geride kalan mirasçılar, davayı açabilir.

  • Babalık davası; Cumhuriyet Savcısına ve Hazineye açılır.
  • Anne tarafından açılan dava için kayyıma ihbar yapılması gerekirken; kayyım dava kayyım tarafından açılırsa, anneye ihbar gönderilir.
  • Davalı kişinin; çocuğun doğumundan önce, 180 ila 300 gün anne ile cinsel ilişkide bulunmuşsa, babalık karinesi gerçekleşir.

Eğer anne bu sürelerin dışında hamile kalmışsa; davalının anne ile cinsel ilişkide bulunduğu tespit edildiği takdirde yine aynı babalık karinesi gerçekleşmiş olur. Ancak davalı kişi; çocuğun babası olmasının olanaksız olduğunu ya da üçüncü bir kişinin babası olma ihtimalinin olduğunu ispatlarsa, babalık karinesi geçersiz sayılır.

Soybağının (Nesebin) Reddi; Tanıma Davasını Kim Açar?

Tanıma davası; babanın nüfus memuru ya da mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmi senet ya da vasiyetnamesinde yapacağı şekilde beyan edilir. Kişinin tanıma beyanında bulunması küçük ya da kısıtlı olması durumunda, veli ya da vasinin rıza vermesi gerekir.

Çocuğun başka bir erkekle soy bağının bulunması durumunda, bu bağın geçersiz kılınması gerekir. Aksi takdirde tanıma olmaz. Nüfus memuruna çocuk hakkında beyanda bulunulduğunda; sulh hâkimi, noter ya da vasiyetnameyi açan hâkim, tarafından tanınma işlemi baba ya da çocuğun kaydının bulunduğu nüfus memurluklarına bildirim yapılır.

Sonradan Evlenildiğinde Soybağı (Nesep) Belirleme Nasıl Yapılır?

Çocuk evlilik dışında doğmuşsa; anne ve babanın birbiriyle evlenmesi durumunda, kendiliğinden evlilik içinde doğan çocukların nesep belirlemesi yapılır. Eşlerin; evlilik dışında doğmuş ortak çocukları varsa, evlenme döneminde ya da evlendikten sonra, çocuğu nüfus memuruna bildirmekle yükümlüdür.

Çocuğun nüfus memurluğuna bildirilmemiş olması, çocuğun evlilik içinde doğan çocuklara ait hükümleri almayacağı anlamına gelmez. Yani daha önce tanıma ya da babalığa hüküm verilmiş soybağı yani nesep kurulmuş ve çocukların anne ile babası birbiriyle evlendiğinde, nüfus memuru re’sen işlemleri yaparak, çocuğun haklarını almasını sağlar.

Soybağı Reddi Davasında DNA Testi İstenir mi?

Soybağı reddi davasında bazı durumda DNA testi istenebilir. Davanın açılması için gerekli koşulların oluşması gerekir. Baba tarafından çocuk ve anneye açılabildiği gibi, çocuk tarafından anne ve babaya da açılabilir.

Ergin Olan Çocuk, Soybağı Reddini Ne Kadar Sürede İster?

Soybağı reddi davasını eğer çocuk açıyorsa; çocuğun ergin yaşa girmesinden itibaren, 1 yıl içinde dava açmalıdır. Çocuğun ergin olmaması durumunda, atanan kayyım; kararın tebliğ edilmesiyle birlikte 1 yıl ve çocuğun doğumunu izleyen 5 yıl içinde dava açmalıdır.

Soybağı Reddi Davası için Görevli Mahkeme Hangisidir?

Soybağı reddi davasında görev mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Aile Mahkemesi bulunmuyorsa Asliye Hukuk Mahkemesi görev yapar.

  • Davalı ya da davacının bulunduğu yerleşim yerinde mahkeme
  • Çocuğun doğum yeri olan yerin mahkemesi yetkili mahkemelerdir.
İletişime Geçin
Date:

09/11/2024

Category:

Medeni Hukuk

Skills Used

Strategic Observation, Fieldwork, Market Research

Previous Project
Next Project