a

8:00 - 18:00

Hafta içi Çalışma Saatlerimiz.

0505 948 72 08

Danışmanlık için bizi arayın

Search
Menu
 

Tahliye Davası

İNCE HUKUK > Tahliye Davası

Tahliye Davası

Tahliye davası nedir; Mülk sahibi ve kiracı arasında açılmakta olan davalar arasında yer almaktadır. Genel olarak Türk borçlar kanunu ve Gayrimenkul hukuku üzerinden yürütülmekte olan davalarda, belirli bir kira sözleşmesi üzerinden yasalara uymayan kanunlara göre incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemeler sulh mahkemesi üzerinden yürütülmekte ve süreç sonlandırılmaktadır.

Tahliye Davası Neden Açılır?

Tahliye davası nedir; belirli bir kira sözleşmesinin dolması, mülk sahibinin gereksinimleri ve kiracının borcunu ödememesi durumunda açılmakta olan davalar arasında yer almaktadır. Kiracının mülk sahibinin mülkünü terk etmemesi ve mülkünden ayrılmaması durumunda, sulh mahkemesi üzerinden karar çıkarak davanın başlatılması ve sonucunda eğer mülk sahibi haklıysa, kiracının mülkten ayrılması gerekmektedir.

Diğer adıyla boşaltma davası olarak da bilinen tahliye kararı, işyeri, dükkan, konut ve arsa kiralanması üzerinden yürütülebilen davalardır. Ev sahibin ya da kiracının kurallara ve sorumluluklara uymaması nedeniyle açılmakta olan davalarda, kiracı tahliye davaları ve kiraya verenden kaynaklanan nedenler üzerine kanunlarda maddeler bulunmakta aynı zamanda dava da bu şekilde yürütülmektedir.

Kiracı Tahliye Davası Nedir?

Kiracı tahliye davası nedir; kiraya verenin ihtiyaçları nedeniyle açılan davaların başında yer almakta olan kiracı tahliyesi, imar, inşa ve yeni malikin ihtiyaçları şeklinde sıralanmaktadır. Haklı sebeplere bağlı olarak 2 ihtar nedeni ile tahliye kararının çıkartılması kanunu bulunmakta, kiracı mülkü terk etmediği takdirde, mahkeme kararıyla boşaltma kararı alınmaktadır. Bu tür davalar;

  • Kiraya verenin ihtiyaç sebebi ile tahliye kararı çıkarması
  • İmar ve inşa nedenine bağlı olan ihtiyaç davası
  • Yeni malikin ihtiyaçları nedeniyle açılan tahliye davası
  • Kiraya verenin iş yerine veya evi kullanmasına yönelik gereksinim davaları
  • Kiracının taahhüdünün bitmesi üzerine açılan davalar.
  • Haklı sebeple 2 ihtar nedeniyle açılan davalar.
  • Kiracının kirası ödememesi üzerine borç davaları.

Kiraya Verenden Dolayı Açılan Tahliye Davası

Kiraya veren mülk sahibinin ihtiyaçları ve gereksinimleri doğrultusunda sözleşmeyi fesih ederek, kiracının tahliye kararına uymaması durumunda dava açma hakkı bulunmaktadır. Belirli bir süre sözleşmenin uygulanması ancak, kiracıdan değil, kiraya verenden kaynaklı oluşan anlaşmazlıkların oluşmasıyla fesih kararının sulh mahkemesi üzerinden verilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye kanunları gereğince, tahliye davası nedir; üzerinden yürütülmekte olan kanunlar, bu nedenleri madde 310 ile 350. Maddeler arasında vermekte, kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıkların bu şekilde ortak bir noktada bulunmasını sağlayacak süreç değerlendirmeleri yapmaktadır.

Kiracıdan Kaynaklanan Tahliye Davası Nedir?

Kiracıdan kaynaklanan tahliye davası nedir; Genel olarak kiracının kuralara uymaması durumumda, kira sözleşmesi ihlallerine karşı açılan davalardır. Bu dava sürecinde, kiracının evden tahliye olması için 1 ay içerisinde ihtarname gönderilmesi şartı bulunmaktadır. Kiranın ödenmemesi veya mülkün kötüye kullanılması durumunda mülk sahibinin tahliye davası açma hakkı bulunmaktadır.

Kiracının kirasını ödememesi durumunda, dava icra ve iflas davalarına yansıyacak, kiracının mahkemenin belirlediği süreç içerisinde borcunu ödemesi ve tahliye kararına uyması gerekmektedir. Karara uymaması durumunda icra ve zorla boşaltma emirleri verilerek, kiracının mülkten kanunlar ışığında, kolluk kuvvetleri tarafından ayrılması sağlanacak, dava süreci bu şekilde tamamlanacaktır.

Tahliye Davası Kim Tarafından Açılabilir?

Kiracıya açılan tahliye davası nedir; kiracı için kanunlar üzerinden yasal bir sürecin başlatılması, mülkün boşaltılması ve aynı zamanda borcunun ödenmesi durumunda açılmaktadır. Bu davayı direkt mülk sahibi, mülk sahibin eşi, altsoyu, üstsoyu ve velayet verdiği kişi açabilmektedir. Tahliye davasının payı ve elbirliği mülkiyeti sahiplerinin de bu süreçte dava açma hakkı bulunmakta, ancak herkesin aynı dava için dilekçe vermesi gerekmektedir. Örneğin bir ev iki kişinin üzerineyse, bu iki kişinin de dava başlatmakta gönüllü olması gerekmektedir.

Mülkiyetin asıl sahibi ve sahipleri üzerinden açılabilen bir dava olmanın yanı sıra, paylı ya da elbirliği mülkiyetten kişiye karşı dava açılması da söz konusu olabilmekte, kanunlarda yerini almaktadır.

 

Kiracının Davaya Karşı Durması

Kiracının hakkının kanunlar üzerinden hor görülmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Haksız yere dava açılması ve tahliye kararının verilmesi durumlarına karşın, kiracının delilerle ve karşı tarafın art niyetine karşı duruşuyla tahliye kararına itiraz etme hakkı vardır. Ancak bu durum sadece, kanunların 6098 sayılı borçlar kanunu üzerinden 315. maddesiyle düzenlenmiştir. Kiracının kira bedelini ödemesi ancak buna rağmen çıkartılmaya çalışması, dava sürecindeki mağdur olmasına neden olabilmektedir. Kiracının bu durumda kirasını ödediğine dair belge tutması, dekontlarını mahkemeye sunması gerekmektedir. Türkiye hukuk sisteminde, somut gerçekler ve deliler üzerinden yürütülmekte olan davalarda, noter vasıtasıyla kiracıya 30 gün içerisinde ihtar gönderilmeli, bu kurala uyulmadıysa mahkeme düşecektir.

Kiracı Tahliye Kararının Alınması

Kiracı tahliye davası nedir; kiracının tahliye kararının alınması durumunda, mahkemenin verdiği süreç içerisinde mülkün boşaltılması gerekmektedir. Bu süreçte kanunlara göre mahkemenin verdiği kararlara uyulması, kanunların nezdinde davranılması önemlidir. Ancak kiracının haksız nedenlerden kaynaklı tahliye edilmesi durumu söz konusu olmamakta, konut ve çatılı işyerleri üzerinden tahliye davasının nedenleri üzerine bir neden sunulmalıdır.

Bu nedenler arasında, mülk sahibinin kendi gereksinimleri üzerine, mülk sahibinin değişmesi üzerine, inşa ve tadilat nedenleri üzerine dava açma hakkı bulunmakta, bu davada sadece kiracının tahliyesi üzerine bir süreç izlenmektedir. Borçlarının olması ve depozito iadesi gibi davalarda TBK. 362. Maddesi üzerinden koşullar incelenecektir.

Tahliye Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Tahliye davası nedir; Tahliye davası, kiracı ve mülk sahibi arasında açılmakta olan dava başlığıdır. Bu süreçte mahkemenin başlatılması için davacının öncelikle, dilekçeyle sulh mahkemesine başvuru yapmadan önce, noterle birlikte kiracıya ihtarname gönderme şartı bulunmaktadır. Kiracı bilgilendirilmeden açılan davalar kabul görmemekle birlikte, dava açılma nedenleri de keyfi olmamaktadır. Mülk sahibinin tahliye davası açması için öncelikle kiracının borcunu ödememesi, sözleşmeyi ihlal etmesi durumlarına göre açılır. Ancak bu durumlar söz konusu değil, mülk sahibinin kendi gereksinimleri, tadilat ve inşaat nedeniyle açacağı davalarda, mahkeme kararından sonraki evrede, boşaltılan mülkün 3 yıl kiraya verilememesi kanununa yer verilmektedir.

Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Sulh mahkemesi üzerinden açılmakta olan davalarda, kiracının tahliye kararına uyması durumunda kısa sürecek davalardır. Özellikle borç olmaması durumlarında, tahliyenin netleşmesi durumu mahkeme tarafından daha kolay olmaktadır. Sözleşme fesihleri, tahliye kararı ve borcun ödenmesi davalarına göre tahliyenin uygulanmaması durumlarında dava uzayabilmektedir.

Mülk sahibinin açtığı tahliye davasında, 1 ay öncesinde ihbarname gönderme şartı daha sonraki evrede ise davanın başlatılması ön görülür. Her dava mahkemenin kendi il sınırları içerisinde bulunan Sulh mahkemesi üzerinden yürütülmektedir.

Tahliye Davası Harcın Belirlenmesi Ve Miktarı Nedir?

Tahliye davası açılması T.C Yargıtay 6. Hukuk dairesi üzerinden 2015/ 9126 kanun kararına göre harçlar kanunu uygulaması üzerinden açılmaktadır. Kanun gereğince, davayı açanın 1 yıllık kira bedeli üzerinden harç ödemesi uygun görülmektedir. Hukuk ve Danışmanlık Büroları, avukatları ve danışmanları ile size bu konuda yardımcı olarak, müvekkillerinin iyi bir şekilde temsil edilmesini sağlayacaktır. Tahliye davası harç kanunu üzerinden ödenecek bedelin hesaplanması ve sürecin yürütülmesi profesyonel bir şekilde sağlanmaktadır.

İletişime Geçin
Date:

09/11/2024

Category:

Medeni Hukuk

Skills Used

Strategic Observation, Fieldwork, Market Research

Previous Project
Next Project